Sejlads på Øst, Vestkyst af Afrika

M/S Kis Bewa byg på Ørskov værft i Frederikshavn 1972. 1399 brt, 912/318 net, 2700/1252 tdw. 12 cyl Alpha Diesel, 12 knob. et mellemdæk 3 bomme med gertspil. Solgt 1977 til et rederi i Panama solgt igen 1979 igen i 1981 og igen i 1989 til et Egyptisk Rederi. 12. sept 1990 forlist i hårdt vejr på en rejse fra Sousse Tunis til Malaga i Spanien 8 mand omkom.

Efter jeg i marts 1973 var afmønstret M/T KINNA DAN og flyttet sammen med min kæreste Anette ville jeg prøve at være hjemme. Jeg sejlede som ferieafløser på storebælts færgerne et stykke tid, jeg  Matros og Anette som Tjener.
 Færgesejlads var nu ikke lige min kop te, så i November rejste jeg til Kbh det var småt med hyre jeg havde 74 stempler og tog jeg hyre på "Kis Bewa" en såkaldt 1399  Coaster vi var 2 Matroser 2 Letmatroser og 2 ungmænd.
Mønstrede i Frederikshavn den16 - 11 - 1973.
Jeg regnede med at vi skulle sejle i Nordeuropa, men efter en rejse  til Norge, Frankrig og England,  Esbjerg røg vi på Westafrika.
Mauritanien, Angola, Syd westafrika, Sydafrika, og Østafrika ikke lige, hvad jeg havde regnet med, men heldigvis var der kommet en ny lov om udmønstrings tiden fra 12 mdr var den sat ned til 6 mdr.
Det var en lorte fart og jeg prøvede, at få lov til at afmønstre i Luanda, (angola) der var der en Portugesisk matros, som havde sejlet i Danske skibe, og som gerne ville havde job, Kaptajnen ville ikke lade mig rejse; for som han sagde: jeg vil ikke have udlændinge ombord.
Da jeg havde været der i næsten 6 mdr fik vi en last til Santos og Rio de Janerio fra Mozambique (Lorenzo Marques).
Jeg skyndte mig at sige op, og rejste hjem fra Rio, Styrmanden skulle havde været med Letmatrosen og jeg, men hans afløser blev dræbt da han stod på kajen og ventede på, at vi blev fortøjet.
Sørgeligt uheld han blev ramt af et slæng med stålplader i hovedet og var dræbt på stedet, ung mand vist nok gift og havde børn.
Letmatrosen og jeg blev erstattet med Brazilienere (husker kaptajnens ord ingen udlændinge på hans skib). jeg afmønstrede den 24-5-74.
Det var frygteligt, at opleve Sydafrika, og deres Apartheid system, det var mig modbydeligt, at se hvordan de behandlede folk der ikke blev betegnet som Hvide synd og skam i det ellers så smukke land.
Min stedfar havde købt Liveses II og jeg blev fast mand på den (omtalt på en af  mine andre sider)  resten af sommeren herlig periode hjemme hver dag sammen med min kæreste og vi havde lige fået en skøn lille pige så intet kunne få mig ud på langfart igen, de ringede fra rederiet J.Lauritzen, om jeg kunne mønstre Kinna Dan som Bådsmand igen i den persiske Golf Bådsen ombord var afgået ved døden, og de gerne ville have mig tilbage i rederiet igen. Jeg beklagede jeg var blevet familiefar, og takkede pænt nej tak.


Durban: på Sightsing i Lesotho det var rart at komme væk fra det umenneskelige Apartheid og møde disse herlige Menesker.

Palle Nielsen 07.02.2021 09:55

Fin side Jørgen , sejlede med Grethe Bewa , Helga Bewa , og Viggo Bewa .

Thomas Bosø 11.04.2010 09:53

Fed hjemmeside. Jeg og min familie sejlet på Kis Bewa i en sommerferie i 74 tror jeg nok, hvor min far var kaptajn. Turen gik fra København - Tunis - Jordan.

| Svar

Nyeste kommentarer

07.11 | 16:06

www.lyboel.dk

02.11 | 10:47

Hej Gert, Det må du hjertens gerne min mail er jymd@mail.dk hvis der er noget jeg kan hjælpe dig med udover det der er skrevet på min hjemmeside. Jørgen

01.11 | 13:32

Sejlede som passager med Dana Anglia husker ikke rigtige årstal slut 70 erne , vi sejlede i den værste storm i århundrede 3 døgn inden Harwich.

22.10 | 12:34

Må jeg bruge oplysninger fra din side til et krigssejlerprojekt? - og kan jeg få en mailadresse til dig?